آوین پویان پالاب
محصول : غشا های الیاف تو خالی (Hollow fiber)
به طور عمده غشاهای پلیمری میکروفیلتراسیون و اولترافیلتراسیون از نظر ظاهر فیزیکی به دو حالت صفحهای تخت و الیاف تو خالی ساخته میشوند که درشکل زیر ملاحظه میشود. در حالت تخت غشاها در یک قاب خارجی قرار میگیرند به همین منظور عایقبندی بین عایق و غشا بسیار حائز اهمیت میباشد. از آنجایی که ساخت صفحات غشایی در ابعاد بزرگ ممکن نمیباشد، این غشاها در اندازههای کوچک ساخته میشوند و یا برای ساخت صفحات بزرگ تر صفحات پلیمری به هم دوخته میشوند به همین دلیل حجم زیادی برای نصب ماژولهای غشایی تخت مورد نیاز است. از طرفی به علت پایین بودن مقاوت مکانیکی محیطهای متخلخل پلیمری، این غشاها بر روی یک صفحهی توری محافظ فلزی یا پلی استایرنی ساخته میشوند تا بتوانند مقاومت مکانیکی مناسبی از خود نشان دهند اما با این حال برخورد ذرات جامد معلق به سطح غشا، با ایجاد سایش میتواند در عملکرد غشا اخلال ایجاد کند. امروزه استفاده از غشاهای الیاف توخالی جایگزین غشاهای تخت شده است. غشاهای الیاف تو خالی سطح تماس بسیار بالایی دارند و از این رو در ابعاد بسیار کوچک میتوانند سطح تماس بسیار بالایی برای فیلتراسیون فراهم سازند و پاسخگوی واحدهای صنعتی بزرگ باشند. غشاهای الیاف توخالی مقاومت مکانیکی بهتری دارند و به علت شکل ساختاری که دارند در برابر سایش بسیار مقاوم عمل میکنند و نیازی به توری محافظ نیست. شستوشوی غشاهای الیاف توخالی بسیار ساده بود و بدون نیاز به خارج کردن ماژول از سیستم انجام میگیرد در صورتی که در ماژولهای تخت برای شستوشوی بهتر ماژولها از سیستم خارج میشوند فرآیند ساخت غشاهای الیاف توخالی ساده تر نیز بوده و میتوان در هر ابعادی با بهترین کیفیت ساخته شوند.
ماژولهای غشایی مجهز به غشاهای الیاف توخالی با توجه به نوع پلیمر مورد استفاده عملکردهای مختلفی از خود نشان میدهند و بازههای زمانی لازم برای شستوشوی آنها متفاوت است. در پژوهشهای انجام شده توسط استارتاپ های شرکت مهرآب، غشاهایی از جنس پلیوینیلکلراید با شار عبوری LMH 120 نیز ساخته و ارزیابی شدهاند که در مقایسه با غشاهای شرکتAsahi از گرفتگی پایینتری نیز برخوردارند.
در طراحی سامانههای غشایی یک ساعت از هر شبانه روز برای شستوشوی غشاها در نظر گرفته میشود که در مدت 10 سال حدود 3650 ساعت صرف شستوشوی آنها خواهد شد. اگر عمر مفید ماژولهای غشایی را 10 سال در نظر گرفته شود بر اساس مشخصات نمونه ژاپنی در طول 10 سال حدود 231000 متر مکعب از یک ماژول غشایی تصفیه خواهد شد. کارخانهها و صنایع بزرگ میتوانند با سرمایهگذاری و تجهیز به فناوری نوین غشایی جهت بازچرخانی آب، هزینه خود را به شدت کاهش دهند چرا که محل تأمین آب آنها به پساب خود واحد صنعتی و یا فاضلاب شهری قابل تغییر بوده و از این رو هزینهای برای آب بها پرداخت نخواهد شد. همچنین در صورت استفاده از فناوری MBR هزینه استفاده از مواد شیمیایی کاهش یافته و هزینه فیلترهای کربنی و شنی و نیز واحدهای ته نشینی حذف خواهد شد.
در حال حاضر علم و فناوری ساخت ماژولهای غشاهای الیاف توخالی توسط پژوهشگران شتابدهندهی مهرآب در دسترس میباشد. با لطف و عنایت خداوند این استارتاپ توانسته است با خروج از دورهی شتابدهی و با ثبت شرکتی دانش بنیان با عنوان آوین پویان پالاآب، به تجاری سازی فناوری الیاف توخالی بپردازد.